A Travellerspoint blog

Istoria uitata a Palatului Brancovenesc din Piata Unirii

In iulie 1711 marele spatar Toma Cantacuzino il tradeaza pe Constantin Voda Brancoveanu in lupta de la Stanilesti, pe fondul indeciziei domnitorului, trecand la rusi. Inalta Poarta il considera pe domnitor solidar cu fapta marelui spatar chiar in vremea cand Brancoveanu ducea o politica externa foarte "alunecoasa", acceptand si facand favoruri si turcilor, dar si rusilor si austriecilor in acelasi timp. Acesta este inceputul sfarsitului marelui domn, in ciuda tributului trimis mai departe spre Constantinopol.
Pentru tradarea sa, Brancoveanu ii confisca averile lui Toma, intre ele fiind si frumosul palat ridicat de acesta in 1708 langa Dambovita, la baza Dealului Mitropoliei.

large_4_dupa_ult..ie_din_1872.jpg

large_02-1852-pl-Borroczyn.jpg

Brancoveanu daruieste fiilor sai palatul: se va numi din acel moment "palatul coconilor".
Podul Mogosoaiei pe care il croise chiar prin curtile cantacuzinilor lega acum direct casele sale de pe Dambovita si Curtea Domneasca, cu palatul de la Mogosoaia.

large_2__Palatul..roczyn_1852.jpg

Dupa executia lui Brancoveanu si a fiilor sai la Constantinopol, Palatul Cantacuzino-Brancoveanu ajunge al spatarului Iordache Cretulescu, ginerele fostului domnitor, apoi al Ghiculestilor, apoi din nou al Brancovenilor.

Ultimii proprietari ai palatului au fost Bibestii. Gheorghe Bibescu, viitorul domn al Munteniei, devine proprietarul ambelor palate brancovenesti de pe malul Dambovitei deoarece ele facusera parte din dota primei sale sotii Zoe Brancoveanu: atat cel de la poalele Dealului Mitropoliei pe care il va folosi ca Palat Domnesc, cat si fostul palat cantacuzin.
De-a lungul timpului, Palatul Cantacuzino-Brancoveanu a fost reparat si modificat de mai multe ori. Dupa rectificarea cursului Dambovitei din anii 1880, palatul impreuna cu Manastirea Sf. Spiridon Vechi ajung pe malul drept al raului.

large_01-1847-pl-ing-Schweder.jpg

Dupa 1888 aici a functionat Institutul Bacteriologic al Dr. Victor Babes.
Palatul este mostenit de printul George Valentin Bibescu care ezita sa-l repare, iar in 1912 cladirea in stare de ruina devine proprietatea statului si este demolata, pe amplasamentul sau urmand sa se ridice Senatul Romaniei.

Din nefericire, majestuosul proiect al Senatului, care avea sa dea Pietii din capatul Caii Victoriei si numele de Piata Senatului, avea sa fie abandonat dupa Al Doilea Razboi Mondial, pe fundatiile deja avansate urmand sa fie ridicat hidosul bloc Gioconda.

Posted by The Pilgrim 10:43

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint